maanantai 10. maaliskuuta 2014


Hevosen ja ihmisen rakenne

Hevosella ja ihmisellä on hyvin pitkälti samanlainen luusto ja lihaksisto, vaikka rakenne ja mittasuhteet ovat erilaiset. Tästä samankaltaisuudesta on hyötyä ratsastuksessa. Hevonen kopioi selässään olevaa ihmistä ja se pyrkii pysymään ratsastajansa alla. Jos ratsastaja istuu vinossa, kulkee hevonenkin vinossa ja jos ratsastaja suoristuu, suoristuu hevonenkin. Ainoan poikkeuksen tästä tekevät hevoset, joilla on jotain fyysistä vikaa tai kipua. Terveet hevoset, joilla on sopivat varusteet, toimivat ratsastajansa peilinä.

Jos siis hevonen taipuu huonommin toiseen suuntaan, kannattaa ratsastajan miettiä miten hän siihen suuntaan kääntyy. Ihmiset ovat luonnostaan oikea- tai vasenkätisiä ja samoin ihmiset luonnostaan kiertyvät helpommin toiseen suuntaan. Jotkut voivat myös kiertyä kahteen suuntaan, esim. ylävartalo oikealle ja alavartalo vasemmalle. Hevosetkin ovat samalla tavalla "oikea- tai vasenkätisiä", eli kiertyvät toiseen suuntaan helpommin.

Ratsastajan tehtävä onkin siis opetella toimimaan hyvin myös itselleen hankalampaan suuntaan ja kun ratsastajan keho alkaa toimia kunnolla, hevonen kulkee paremmin. Tätä kautta myös hevosen taipuminen eri suunnissa tasoittuu ajan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti