sunnuntai 16. helmikuuta 2014


Istunta, hyvän ratsastuksen perusta

Monesti ajatellaan että hyvä istunta = oikea asento. Tämä on totta, mutta hyvään istuntaan kuuluu paljon muutakin. Centered Riding:ssa on 5 asiaa, jotka yhdessä muodostavat hyvän istunnan. Ne ovat rakennuspalikat (=oikea asento), pehmeä katse, hengittäminen, keskittäminen ja näiden seurauksena tulee perustukset, joka tekee istunnasta tukevan.

Hyvä istunta on siis kehon ja mielen hallintaa ja hyvän istunnan tarkoituksena on helpottaa hevosta ja sitä kautta parantaa ratsastusta. Vertauksena voidaan käyttää sitä, että patikoidessa kävelijällä on selässään huonosti pakattu reppu, joka painaa selkää. Tällaisen repun kanssa käveleminen on hankalaa ja lisäksi se kipeyttää kävelijän hyvin nopeasti. Hyvin pakatun repun kanssa käveleminen on helpompaa ja sitä jaksaa pidempään. Varmasti hevonenkin haluaa selkäänsä mieluummin hyvin pakatun repun.

Hyvä istunta auttaa myös siinä, että hevonen voi liikkua oikein. Monesti joku pieni vinous tai jäykkyys aiheuttaa sen, että hevonen liikkuu huonommin, se esimerkiksi ei ehkä ihan astu painopisteensä alle tai taivu molempiin suuntiin yhtä hyvin. Tällainen epäkorrekti liikkuminen voi pidemmällä aikavälillä aiheuttaa sen, että hevonen kipeytyy.

Hyvä istunta pitää ratsastajan tasapainossa ja samalla auttaa hevosta pysymään tasapainossa. Kun hevonen liikkuu tasapainoisesti, sen on helppo totella apuja. Hyvällä istunnalla hevonen muuttuu herkemmäksi ja yhteistyöhaluisemmaksi. Hyvä istunta siis auttaa sekä ratsastajaa että hevosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti